Τρία ταξίδια γυναικείας ενδυνάμωσης
Συνέντευξη στην Ολγα Ιωαννίδου για τον Παρατηρητή της Θράκης
Έναν ασφαλή χώρο, μέσα στον οποίο κάθε γυναίκα αλλά και κάθε θηλυκότητα, μπορεί να αναζητήσει, να βρει και να φροντίσει το δικό της παρόν, επενδύοντας στην ουσία σε ένα καλύτερο ατομικό και συλλογικό μέλλον, δημιούργησε η δημοσιογράφος και κοινωνική ανθρωπολόγος κ.Ανθή Παζιάνου, με το πρόγραμμα «Κάτι για μένα».
Όπως μαρτυρά και το ίδιο το όνομα του προγράμματος, δεν αποτελεί ένα ακόμα εγχείρημα αυτοβελτίωσης, αλλά όπως τονίζει και η ίδια η ιδρύτριά του αποτελεί έναν online χώρο και χρόνο, για να εξερευνήσουν πτυχές της προσωπικής και συλλογικής τους ταυτότητας. Μέσα από τις ιδίες ανάγκες και εμπειρίες, καθώς και αυτές άλλων γυναικών που «συναντώνται» ή και όχι, συζητούν και ενθαρρύνουν η μία την άλλη αρχικά για την κατανόηση του εαυτού και των στόχων της και ακολούθως για τους τρόπους επίτευξής τους.
Η Ανθή Παζιάνου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την Όλγα Ιωαννίδου μοιραζόμενη με τις ακροάτριες/τές αλλά και τις αναγνώστριες του «Παρατηρητή της Θράκης» «Κάτι για εμάς»… Ο λόγος στην ίδια…
ΠτΘ: κ.Παζιάνου δημιουργήσατε το πρόγραμμα «Κάτι για μένα» με στόχο, αν θέλουμε να μιλήσουμε σε τίτλους, την ενδυνάμωση των γυναικών…
Α.Π.: Το «Κάτι για μένα» είναι ένα online πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να μπορούμε να συνδεθούμε οι γυναίκες όπου και αν βρισκόμαστε και όποια ώρα και αν βρισκόμαστε. Όταν μιλάμε για ενδυνάμωση στο «Κάτι για μένα» δεν υπονοούμε ότι πρέπει να δυναμώσουμε και άλλο οι γυναίκες, γιατί είμαστε πάρα πολύ δυνατές, αλλά το θέτουμε με την έννοια του empowerment που έχει να κάνει με την ισχύ και την εξουσία γιατί θέλουμε οι γυναίκες να έχουμε περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας και πολλές φορές, τα πρέπει και οι υποχρεώσεις που έχουμε δεν μας αφήνουν. «Για να προχωρήσουμε κάποια στιγμή στην έμπρακτη έμφυλη ισότητα, πρέπει να ασχοληθούμε κάποια στιγμή και με τα πολύ καθημερινά»
ΠτΘ: Πώς γεννήθηκε η ιδέα πέραν του δεδομένου ότι οι αφορμές για την ενδυνάμωση των γυναικών σίγουρα είναι πολλές;
Α.Π.: Ανέκαθεν, από τότε που ξεκίνησα τη δημοσιογραφία, το 2008 και εξαιτίας της ειδίκευσης που είχα στο μεταπτυχιακό μου, αναδείκνυα ζητήματα που αφορούν σε γυναίκες. Πέρα από τα κραυγαλέα και άσχημα που δείχνουν την έμφυλη ανισότητα, όπως οι γυναικοκτονίες ή η παρενόχληση, υπάρχουν και ζητήματα καθημερινά, που καμιά φορά είναι ταμπού, όμως τα ζούμε και τα συζητάμε μαζί μόνο όταν λέμε «θα κάνω κάτι για μένα», εξού και ονόμασα έτσι το πρόγραμμα. Όταν βρισκόμαστε δηλαδή σε χώρους και έχουμε ένα χρόνο δικό μας, μπορούμε να βρούμε και γυναίκες που δεν γνωρίζουμε, που δεν είναι καν φίλες μας, αλλά πολύ άνετα θα μοιραστούμε μαζί τους την εμπειρία μας γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι κοινή. Αυτή μπορεί να είναι το γεγονός ότι έχω το τρέξιμο με τα παιδιά, το μαγείρεμα, την δουλειά κ.α. όπου αμέσως καταλαβαίνουμε ότι μια γυναίκα μας νοιώθει.
Το «Κάτι για μένα» λοιπόν είναι ένας ασφαλής χώρος που δημιουργείται απλώς τον έχω φτιάξει online, σε πλατφόρμες που σέβονται τα προσωπικά δεδομένα για να μπορούμε να συζητήσουμε από όπου και αν βρισκόμαστε. Δεν είναι λοιπόν μόνο τα κραυγαλέα ζητήματα της έμφυλης ανισότητας, αλλά και τα καθημερινά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν. Προσωπικά θεωρώ ότι στο πλαίσιο της «εκστρατείας» που θα πρέπει να κάνει ολόκληρη η κοινωνία, από την εκπαίδευση κιόλας, για να προχωρήσουμε κάποια στιγμή στην έμπρακτη έμφυλη ισότητα, πρέπει να ασχοληθούμε κάποια στιγμή και με τα πολύ καθημερινά. Το αποδεικνύουν άλλωστε και έρευνες όπως αυτές που κάνει η Ε.Ε. για ζητήματα όπως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών, από τις οποίες λείπει εντελώς το δεδομένο ότι οι γυναίκες ασχολούνται και με την φροντίδα είτε των μεγαλύτερων, είτε των νεότερων, για την ανατροφή, σε ένα τεράστιο ποσοστό του 69%, ακόμα και όταν οι ίδιες εργάζονται. Ακόμα και σε αυτό το χάσμα πρέπει να δούμε αυτές τις οπτικές και κατά την γνώμη μου να ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά, «απαντώντας» στο τι θέλω, ποια είμαι και πώς μπορώ να με βάλω σε προτεραιότητα, γιατί σε αυτή τη ζωή ζούμε και θέλουμε στο σήμερα να έχουμε αποτελέσματα.
ΠτΘ: Μπαίνοντας κανείς στο «Κάτι για μένα» βλέπει τρία διαφορετικά ταξίδια ενδυνάμωσης. Μπορείτε να μας τα περιγράψετε;
Α.Π.: Πρόκειται όντως για τρία πράγματα από τα οποία μπορεί να επιλέξει κάποια. Το πρώτο είναι το «Κάτι δικό σου» που είναι μια προσωπική συνεδρία μαζί μου, για να φτιάξουμε τον δικό της χάρτη ενδυνάμωσης, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες και τους στόχους της, με αρχή, μέση και τέλος. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από την ψυχοθεραπεία που κάνω και εγώ πολλά χρόνια. Δημιουργούμε λοιπόν έναν χάρτη, με αρχή, μέση και τέλος, θέτοντας τους στόχους και για το σήμερα, προκειμένου να νοιώσει ήδη από την πρώτη συνεδρία ανακούφιση και από εκεί και πέρα να πάρει εργαλεία και εφόδια που θα έχει μια ζωή για να πετυχαίνει τους στόχους της. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το «Κάτι για μένα» που κινείται σε ένα πιο ομαδικό επίπεδο και είναι κάτι καινοτόμο, υπό την έννοια ότι πρόκειται για γνωστό workshop έξι Κυριακών, από μιαμιση με δύο ώρες, όπου εκεί συζητάμε. Ξεκινάμε με τη ρουτίνα, το πώς τη διαμορφώνουμε στο σήμερα, την οικογένεια πώς μας καθορίζει και πώς εμείς μπορούμε να τη φτιάξουμε, το σώμα, την ομορφιά και τα πρότυπα που αλλάζουν και προσπαθούμε να τα φτάσουμε αλλά είναι άφταστα και φυσικά την παρουσία μας στον ψηφιακό κόσμο, όπου εκεί δεν έχουν αναγνωριστεί γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, πόσο μάλλον τα γυναικεία δικαιώματα. Προσπαθούμε λοιπόν να έχουμε δηλαδή μια επίγνωση για την επιρροή που μας ασκούν τα social media και γενικότερα ο online κόσμος που είναι πολύ πραγματικός και τέλος μιλάμε για τις γυναικείες διεκδικήσεις, τι μας άφησαν παλαιότερα οι γυναίκες στην Ελλάδα που αγωνίστηκαν για την έμφυλη ισότητα ως παρακαταθήκη, που πρέπει να θυμόμαστε σήμερα και τι ανάγκες έχουμε εμείς σήμερα, ώστε να μιλήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο με βάση την εμπειρία μας, πέρα από τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, της ισότητας στους μισθούς κτλ., για το τι διεκδικούμε στο σήμερα. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι πολύ σημαντικό να βάζουμε συλλογικούς στόχους για να λέμε πού πρέπει να πάμε. Αυτό είναι το premium workshop και αυτό που το διαχωρίζει σε σχέση με άλλα αντίστοιχα workshop που ενδεχομένως κάποια μπορεί να έχει παρακολουθήσει, είναι ότι δίνουμε και επιστημονική βιβλιογραφία – γιατί όλα αυτά είναι βασισμένα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες – καθώς και ασκήσεις που κρατάει για εκείνη για να αρχίσει να τις κάνει.
Τέλος υπάρχει και το «Κάτι για εμάς» που στην ουσία είναι μια κοινότητα γυναικών που επειδή έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και δεν προλαβαίνουμε, βρισκόμαστε μια φορά το μήνα, την τελευταία Τετάρτη του μήνα και καλούμε εκεί μια γυναίκα που μας εμπνέει για να μας πει για την πορεία της. Πρόκειται για γυναίκα που είναι μεν επιτυχημένη, αλλά δεν αποτελεί απλά ένα success story, αλλά ένα story που έχει κατορθωθεί να πετύχει ύστερα από ματαιώσεις, αλλαγές στη ζωή της κ.ο.κ. και η οποία θα μοιράζεται το βίωμα και τι την βοήθησε για να πάρουμε και εμείς και να ανοίξει μια κουβέντα.
ΠτΘ: Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στο όλο εγχείρημα;
Α.Π.: Το καλό είναι ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και μάλιστα πολύ ευχάριστη ειδικά, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι πολύ γνωστό. Είναι ταξίδι ενδυνάμωσης, ενίσχυσης και γυναικείας αλληλεγγύης, όχι ένα ταξίδι εξάρτησης που πρέπει να έχει πάντα μια αναφορά στις γυναίκες. Πρόκειται περισσότερο για ένα δίκτυο υποστήριξης στο οποίο είμαστε όλες ισότιμες, κάτι που αρχίζουν να νοιώθουν και αισθάνονται οι συμμετέχουσες από την πρώτη συνεδρία, ειδικά με το κομμάτι της ρουτίνας. Γιατί δεν συζητάμε ανθρωπολογικά και κοινωνικά, αλλά βάζουμε το χαρτί και τις υποχρεώσεις κάτω και αρχίζουμε και φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα, το κάθε μέρα, με στόχο κάθε στιγμή της ημέρας να βρούμε τον χώρο να κάνουμε κάτι για εμάς. Στην ουσία η γυναίκα πρωταγωνιστεί και λέει «οι άλλοι με θέλουν έτσι, εγώ όμως πώς με θέλω; Τι ζητάω από μένα και τι ζητάω από τους άλλους;», που είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. «Η πατριαρχία και όλα αυτά που ζούμε καταπιέζει και τους άντρες» ΠτΘ: Υπάρχει ήδη κάτι που σκέφτεστε για την περαιτέρω εξέλιξη του προγράμματος; Α.Π.: Το «Κάτι για μένα», το πρόγραμμα δηλαδή των έξι εβδομάδων αναμένεται να το παρακολουθήσουν αρκετά γκρουπ και στη συνέχεια επειδή υπάρχει ζήτηση για εμβάθυνση θα πάμε και λίγο παραπέρα σε διαφορετικές έννοιες, ρεύματα και ζητήματα, όπως το τι ρόλο παίζει ο κινηματογράφος, το θέατρο, τα ΜΜΕ, για την ταυτότητα και την προσωπικότητά μας. Έπειτα υπάρχει η σκέψη να διοργανώσουμε μια συνάντηση όλες μαζί δια ζώσης, μάλλον στην Αθήνα. Αυτό που είναι πιο μακρινό και δεν το έχω μοιραστεί είναι η σκέψη να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το «Κάτι για εκείνον» που θα απευθύνεται σε άντρες που είναι υπέρ της έμφυλης ισότητας και θέλουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής πέρα από την τοξική αρρενωπότητα, ώστε να βιώσουν και οι ίδιοι την ισότητα μέσα στην συντροφικότητα. Γιατί η πατριαρχία και όλα αυτά που ζούμε καταπιέζει και τους άντρες που πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο ρόλο και τρόπο. Αυτό είναι μια επιδίωξη αλλά πρώτα θα πάμε με τις γυναίκες, γιατί κακά τα ψέματα, έχουν αδικηθεί από την ιστορία. «Το να μπορούμε να μιλάμε και να ακούγεται η φωνή μας είναι το ζητούμενο σήμερα και η πραγματική ενδυνάμωση»
ΠτΘ: Τι είναι αυτό που ενδυναμώνει εσάς;
Α.Π.: Με ενδυναμώνει πολύ το «μαζί» και γενικά τα συλλογικά εγχειρήματα. Αυτό κάνω και δημοσιογραφικά και με το «Κάτι για μένα». Δυστυχώς μεγαλώνουμε με τον ανταγωνισμό και είναι πολύ δύσκολο να αφεθούμε και να δείξουμε εμπιστοσύνη η μια στην άλλη και ο ένας στον άλλον. Προσωπικά έχω δει μέσα από συλλογικά εγχειρήματα, είτε από την ΚΟΙΝΣΕΠ για το www.stonisi.gr ότι πραγματικά γίνεται ένα πολύ σωστό brainstorming που σε πάει σε ένα άλλο επίπεδο και πραγματικά εμπνέεσαι από τις ιδέες του άλλου. Οπότε το «μαζί», το να μπορούμε να μιλάμε, να ακούγεται η φωνή μας και να υπάρχει χώρος για να ακούγεται η φωνή μας, όπως και το να ακούμε και εμείς από την πλευρά μας τους άλλους και τις άλλες και να μην κοιτάξουμε το πώς θα ενδυναμώσουμε το επιχείρημά μας, αλλά το πώς θα γίνει πραγματική συνεννόηση, είναι νομίζω το ζητούμενο σήμερα και η πραγματική ενδυνάμωση. Το βλέπω να γίνεται σε έναν κόσμο που σε θέλει να κοιτάς την ατομική σου ευθύνη και όταν το καταφέρνεις να επικοινωνήσεις ουσιαστικά είναι πραγματική ενδυνάμωση.
Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/koinonia/anthi-pazianou-me-endynamonei-to-mazi/?fbclid=IwY2xjawIJcsNleHRuA2FlbQIxMAABHejefOZP9yM4ObkyKiRlhh2lstHO_8MpLwlvksOg3KG9UJoCDQGjZwpP1g_aem_w42j1GNZ3KQLGAQeEtpmlA ]